2024-01-31 09:00PRESSMEDDELANDE

Prisbelönt, polsk multikonstnär till Nalen – Hania Rani 7/5 2024

Hania Rani (POL) | 7 maj 2024 | Nalen, Stockholm

Hania Rani är en multikonstnär som rör sig fritt mellan olika sfärer och medier. Uppmärksammad och hyllad för hennes anmärkningsvärda röst, sublima pianostycken och utforskande, äventyrliga arrangemang. Den 7 maj välkomnar pianisten, kompositören och sångerskan Rani oss till hennes värld på Nalen i Stora Salen.

Biljettsläpp på nalen.com fredag den 2 februari klockan 10.00.

När Hania Rani våren 2023 släppte singeln ”Hello” som ett smakprov på nya albumet GHOSTS var det många som överraskades. ”Hello”, med upplyftande, busiga melodier, gnistrande synthar, smidiga rytmer, lekfull sång och generellt livliga natur, kontrasterade till den klassiska stilen som Rani introducerade med den hyllade solodebuten Esja (2019). I det uppföljande albumet Home från 2020 avslöjade Rani hennes anmärkningsvärda röst och visade sig lika inspirerad av elektronisk bearbetning som arrangemang. Men varken Esja eller Home var en indikation på vad nya GHOSTS skulle komma att bli, istället representerar albumet bara en av många dimensioner, vilket gör det till en perfekt introduktion till Hania Ranis övernaturliga talang.

Rani, som växte upp i Gdansk, Polen och för närvarande delar sin tid mellan Warszawa och Berlin, är förmodligen fortfarande mest känd för debutalbumet Esja, vars instrumentala pianostycken snabbt och brett omfamnades under pandemin för dess lindrande skönhet som Mark Cole på BBC Radio 4 beskrev som "sublim och minimalistisk". Hennes framträdande i Live from Studio S2 under pandemin har nu drygt 6 miljoner visningar.

Men Rani är en multikonstnär som rör sig fritt mellan olika sfärer och medier. Från att skapa musik till TV och film såsom prisbelönta Piotr Domalewskis I Never Cry och Amazon Primes The Lost Flowers of Alice Hart– till ljudinstallationen Room for Listening i samarbete med arkitekturstudion Zmir, där en timmes lång komposition loopas och strömmas genom 25 högtalare på Warsaw Achitecture Pavillion.

Om Esja handlade om att Rani utforskade sitt huvudinstrument och Home var ett steg mot ett större uttryck av hennes konst, är GHOSTS plattformen där Rani förenar hennes olika intressen och kan till och med betraktas som Ranis första “riktiga” album. Med inspiration från olika artister som Enya, The Smile, James Blake och Pink Floyd - för att inte tala om hennes beundran för sina gäster - och påminner om Stina Nordenstams ömhet, Keith Jarretts elegans, Kate Bushs konstnärskap och Pink Floyds sonderande läggningar, kombinerar det en livstids musikalisk erfarenhet i en mirakulös, kosmisk värld. Det är ljudet av Hania Rani.

Hania Rani har uppträtt för slutsålda publikhav i prestigefyllda konserthus som NOSPR i Katowice, Elbphilharmonie i Hamburg, Funkhaus i Berlin och The Roundhouse i London. Den 7 maj spelar hon i Stora Salen på Nalen i Stockholm.

Konserten presenteras av Nalen i samarbete med Luger.OM NALEN

I över hundra år har Nalen varit en samlings- och mötesplats i centrala Stockholm. I dag arrangeras här fler än 100 konserter och klubbar årligen och i den palatsliknande miljön hålls fester, möten och konferenser. Nalen Restaurang med ingång på hörnet av huset är en svensk bistro med ambition att bli en av Stockholms mysigaste kvarterskrogar. Nalen är ett dotterbolag till SAMI – Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation.


KONTAKTPERSONER

KARIN BERNHARDSSON
Marknads- och kommunikationschef
KARIN BERNHARDSSON